Мед – Ваше здоров’я!!!
Натуральний мед – це продукт бджільництва, який має цілющі властивості з неперевершеними смаковими та поживними властивостями. Це концентрований висококалорійний продукт, близький за складом до кров’яної плазми. 100 г меду забезпечують 1/10 добової потреби дорослої людини в енергії. За поживністю він переважає пшеничний хліб у 1,5, яловичину – у 2,4, коров’яче молоко – у 4,7 рази. До складу медувходять близько 300 речовин і зольних елементів, але основу становлять прості цукри: фруктоза і глюкоза. Тому він легко засвоюється організмом і є цінним продуктом харчування та лікувально-профілактичним засобом. Ферменти меду стимулюють процеси травлення в організмі, секреторну діяльність шлунково-кишкового тракту , полегшують засвоєння поживних речовин. За вмістом ферментів мед посідає одне з перших місць серед продуктів харчування.
Лікувальні властивості меду пояснюються в основному тим, що в ньому є вітаміни, різні мікроелементи, мінеральні і протибактеріальні речовини і великий вміст глюкози, яка не тільки високопоживна, а й підвищує захисні знезаражуючі функції печінки, тонус серцево-судинної системи і опірність організму до інфекцій. Найвища лікувальна ефективність – у багатоквіткових медах. Навесні та влітку в Західній Україні цвіте багато польових та лісових квітів. У цьому плані меди Заходу України мають кращі лікувальні властивості порівняно з медами Центру та Півдня. Там переважають монофлорні меди зібрані з полів, засіяних якимось одним видом медоносних рослин (гречкою, соняшником і іншими). Однак усі види меду корисні, бо організм засвоює з нього ті мікроелементи, які йому найбільше потрібні.
Для сприяння процесу травлення велике значення має інвестаза. У дітей, людей похилого віку і хворих, інвестаза створюється в незначних кількостях. При споживанні меду організм отримує додаткову порцію інвестази.
Мед необхідно споживати маленькими дозами, щоб насолоджуватись його ароматом і смаком, а через 15-20 хв. після споживання випити міцного ромашкового чаю. Так само необхідно споживати мед перед сніданком і через дві години після вечері. Якщо є можливість, то і за півгодини перед обідом. Для отримання максимального лікувального ефекту, мед необхідно як можна довше затримувати в ротовій порожнині, для засвоювання його через слизову оболонку. Мед треба цінувати, цінувати набагато більше ніж цінують знавці хороші виноградні вина. Рекомендована денна норма споживання меду 100-150 гр. Мед (купити мед у Львові, в Києві, в Україні) добре засвоюється з фруктами, овочами, з молоком і молокопродуктами. Ідеальний щоденний сніданок – каша з медом і маслом, сир з медом чи канапка з небілим хлібом, маслом, сиром та медом.
Мед – не лише здорова їжа. Це й універсальний лікар, допомога котрого надзвичайно актуальна саме тепер, у нашому сьогоденні – з постійними стресами, перевтомленнями і негараздами. Як результат – букет недуг. Переважна більшість людей для лікування використовують фармацевтичні препарати з бажанням отримати швидкий позитивний результат. Деколи без медикаментозних препаратів не обійтись, але це крайні випадки, коли вже немає часу поклонитись тим ,чи іншим природним препаратам, тим же травам, чи тому ж меду.
До цього часу ми говорили про мед, як про корисний натуральний продукт, який має бути постійно у вас на столі. Далі будемо говорити про мед, як ліки від недуг. Мед для лікування повинний бути не штучний, а натуральний бджолиний.
Дія меду на кишково-шлунковий тракт
Регулярне вживання меду в їжу діє регулюючим чином на кишківник. Мед вживають для лікування гастритів і виразки шлунку, які супроводжуються підвищеною кислотністю. Мед краще споживати за 1,5-2 години до сніданку і обіду і через 3 години після вечері. Причому його треба розчинити теплою водою, бо в розчині мед сприяє розчиненню слизі в шлунку, знімає біль, нудоту та печію. Відмічено також загальну підсилюючу дію меду на організм хворого. При споживанні меду у хворого збільшується кількість гемоглобіну, знижується збудженість нервової системи, покращується настрій, сон і т. д. Дослідження доводять, що при звичайних методах лікування виразок шлунка та дванадцятипалої кишки виразка зарубцьовується в кожного третього хворого, а при застосуванні меду – в кожного другого.
Застосування меду для лікування туберкульозу
Народна медицина рекомендує при захворюванні туберкульозом споживати мед з молоком та різними жирами (вершковим маслом, гусячим жиром та смальцем) та іншими висококалорійними продуктами. Нерідко до цього додається сік алое. Найбільшою популярністю користуються наступні рецепти:
1. 100 г меду, 100 г вершкового масла, 100 г смальцю або гусячого жиру, 15 мг алое і 100 г какао розігріти разом (не кип´ятити) і заживати по 1 ст.л. на склянку гарячого молока 2 рази на день (зранку та ввечері);
2. 150 мг соку алое змішати з 250 г меду і 350 мг вина Кагор, настоювати в темряві при температурі 4-8°С протягом 4-5 днів. Заживати по 1 ст.л. 3 рази на день за 30 хв. перед їжею;
3. Листки алое віком 3-5 років витримати в темноті при температурі 4-8 °С протягом 12-14 днів, промити в воді, подрібнити і залити кип’яченою водою у співвідношенні 1 до 3, відстоювати 1-1,5 год, витиснути сік. 100 мг соку змішати з 500 г подрібнених волоських горіхів та 300 г меду, заживати по 1 ст.л. 3 рази на день за 30 хв. перед їжею.
Дія меду на серцево-судинну систему
Як уже було відмічено, до складу меду входить глюкоза, яка є необхідним енергетичним матеріалом, в першу чергу для м’язової тканини, в тому числі і для м’язів серця. Мед рекомендують споживати при ослаблені серцевого м’яза невеликими порціями по 1 ст. л. 2-3 рази на день з молоком, сиром, фруктами. народній медицині мед з соком овочів застосовують у лікуванні хворих на гіпертонію. А саме:
1. Склянка соку столового буряка, склянка соку моркви, склянка соку хрону (натертий хрін попередньо настоюють в воді упродовж 36 год) і сік 1 лимона змішують з 1 склянкою меду. Заживають по 1 ст. л. 2-3 рази на день за 1 год. перед їжею або за 2-3 год. після неї; курс лікування – 2 місяці;
2. Склянка соку червоної моркви, склянка соку хрону (натертий хрін попередньо настоюють у воді впродовж 24 год.), склянку меду і сік 1 лимона перемішують і заживають по 1 ст. л. 3 рази на день за 1 год. перед їжею або за 2-3 год. після неї.
Зберігати такі суміші необхідно в добре закритій скляній тарі в прохолодному місці.
При ослаблені серцевого м’яза корисно споживати мед з продуктами багатими вітамінами, особливо вітаміном С. Можна рекомендувати настій із ягід шипшини з додаванням меду. Наприклад: 1 ст. л. ягід шипшини залити 2 склянками окропу і кип’ятити 10 хв. Після охолодження процідити і додати 1 ст. л. меду. Заживати по ¼ – ½ склянки 2-3 рази на день.
Через порушення окислювальних процесів у хворих на серце розвиваються депресивні явища. Мед стимулює нормалізацію функції нервової системи. Є підстава вважати, що мед стимулює розширення коронарних судин і поліпшує коронарний кругообіг.
Дія меду при захворюванні нервової системи
В народній медицині відмічено, що мед (купити мед у Львові, в Києві, в Україні) позитивно впливає на нервову систему. Глюкоза і фруктоза покращує живлення клітин, окислювальні та знешкоджуючі отрути процеси, в результаті чого забезпечується спокійний сон, зменшується подразливість, покращується зір, підвищується працездатність.
Мед позитивно впливає на хворих з ознаками нав’язливого неврозу. Явища страху, сумнівів, нерозумні дії поступово зменшуються в результаті покращення регуляції центральної нервової системи під лікувальним впливом меду на нервові клітини.
Нема більш нешкідливого снодійного, ніж склянка медової води.
Завдяки своїм регулюючим діям на нервові клітини і мобілізуючим захисним силам організму при регулярному вживанні бджолиний мед займає важливе місце в профілактиці і лікуванні нервових захворювань.
Застосування меду при лікуванні цукрового діабету
Ряд лікарів отримали хороші результати при лікуванні хворих діабетом при споживанні меду в невеликих дозах. Пояснюють лікувальні властивості меду тим, що в ньому є інсуліноподібні речовини, а також багатий склад всіх видів вітамінів. Рекомендують хворим споживати мед по 1 ч.л. зранку, перед обідом та вечерею.
Застосування меду при лікуванні анемії
Ряд дослідних клінік США та Німеччини провели дослідні лікування медом хворих на анемію (малокрів´я). У дітей, які споживали мед швидко збільшувалась кількість гемоглобіну та число еритроцитів.
Застосування меду при хворобах печінки.
Діяння меду при захворюваннях печінки пояснюється його хімічно-біологічним складом. Встановлено, що глюкоза є не тільки поживним матеріалом для клітин тканин, вона підвищує запаси глікогену в печінці і поліпшує процеси тканинного обміну. Глікоген посилює функцію печінки, чим сприяє підвищенню опірності організму до інфекцій.
Терапевтичні властивості щільникового меду та забрусу.
Щільниковий мед та забрус– чудовий засіб лікування деяких хвороб дихальної системи. Під час відкачування меду з щільників, пасічник зрізає верхню частину чарунки (воскові кришечки) з частиною меду. Оце і є забрус. Жування медових щільників та забрусу позитивно впливає на слизову оболонку дихальних шляхів. Недуги органів дихання пов´язані з порушенням обмінних процесів організму, недостатністю деяких живильних речовин. А щільниковий мед та забрус їх компенсує. Результати досліджень вказують на високу ефективність лікування цими продуктами. То в чому ж полягає лікувальна сила цих продуктів? Вчені дослідили, що, запечатуючи щільник, бджоли використовують особливу речовину, до якої входять секрети їх воскових і слинних залоз, прополіс, пилок.
Отже, кришечки щільника за своїм складом мають значні переваги над звичайним воском, бо є сумішшю біологічно активних речовин, які і впливають на організм людини. Але не тільки це. Давно відомо, що щільниковий мед має набагато вищі лікувальні властивості, ніж центифугований (відкачаний). Вчені інституту бджільництва імені П. Прокоповича виявили, що в щільниковому меді в кілька разів більше особливого ферменту – лізоциму, який має надзвичайний вплив на зміцнення імунітету. Скажімо, в материнському молоці лізоциму більше, ніж у коров’ячому, у 3000 разів. Тому діти, яких годують грудьми, як правило, не сприйнятливі до багатьох інфекційних хвороб. Народні цілителі запевняють: той, хто споживає мед у щільниках рідко застуджується.
Медові маски для шкіри
Мед – це не тільки ліки, але й чудовий косметичний засіб. Він пом´якшує та живить шкіру, підвищує її тонус, усуває зморшки. Для сухої і нормальної шкіри готують такі маски: 100 г меду, по 25 мл спирту і кип’яченої води. Ще одна маска – 100 г меду і сік 1 лимона або столова ложка меду на 7-10 капель соку. Для жирної шкіри готують маску з меду і розтертого свіжого сиру. Маски необхідно накладати двічі на тиждень.
Коротка характеристика деяких сортів меду
Мед з лісової малини –світлий., після кристалізації утворює білувату масу. Має ніжний приємний аромат, високо цінується як товарна продукція.
Лісовий мед – має світло-жовтий або світло-коричневий колір, наділений високими ароматичними і смаковими якостями. Особливо ефективний при безсонниці.
Липовий мед – має приємний ніжний аромат і смак, відтінок світло-жовтий. Після кристалізації утворює однорідну крупно-кристалічну масу. Рекомендується для лікування дихальних шляхів, застудних захворювань і зовнішніх ран.
Гречаний мед має приємний запах, гострий смак, злегка подразнює слизову оболонку горла. Забарвлення його темне, червонувате, при кристалізації утворює коричнево-жовту однорідну масу кашоподібної консистенції, яка не твердне. Порівняно з іншими сортами в ньому більше білкових речовин та мінеральних елементів, зокрема заліза. Рекомендується для посилення кровотворення, запобігання атеросклерозу та при інших захворюваннях.
Мед з білої акації – водянисто- прозорий, зі слабким ніжним ароматом. Здатність кристалізуватись незначна, може довго зберігатись у рідкому стані. Рекомендується як загально зміцнювальний засіб, при безсонні, шлунково-кишкових захворюваннях.
Встановлено, що в темних сортах меду є більше мінеральних речовин, амінокислот, вітамінів і каротину. Це дає основу вважати їх більш цінними в лікувальній практиці.
Зберігання меду
Великий вплив на якість меду мають умови в яких він зберігається – температура, освітленість, сусідство з іншими продуктами, вологість, вид посуди. Найбільш підходяща температура для зберігання меду 5-10ºС в сухому провітрюваному приміщенні. Нагрівання меду до 37 ºС веде до втрати летючих протимікробних речовин. При 45 ºС руйнується інвестаза, а при 50 ºС – діастаза. Сонячні промені також зменшують лікувальні властивості меду. Мед необхідно зберігати в темному скляному посуді.
У торгівельній мережі здебільшого реалізують термічно оброблені меди, їх загартовують з метою полегшення фасування. І сумнівним є те ,що витримується технологія нагріву. Скоріш за все для прискорення розрідження нагрівають вище норми. Такий продукт – це суміш простих цукрів. Це чудовий дієтичний продукт, але вже не ліки. Якщо мед прозорий, «горить» бурштиновим блиском – це грітий мед (малоцінний).
Мед найкраще купувати у пасічників, яких ви знаєте, людей грамотних, фахівців у бджільництві. Треба знати місце розташування пасіки, мед з якої вам пропонують.
Розпушений шар на поверхні меду (ніби біла піна) або ж мармурові, білі плями у закристалізованому меді біля бічних стінок посуди виникають через фасування рідкого меду з герметизацією – пухирці повітря виходять на поверхню, а частина їх концентрується біля стінок. Це ознака високоякісного меду, який фасували без пастеризації (розігрівання).
Чи ви готові покращити своє здоров’я та підвищити свою працездатність? Чи ви бажаєте отримати професійну пораду від пасічника по застосуванню продуктів бджільництва для підсилення імунної системи, щоб не хворіти і насолоджуватись життям?